
Μάθημα 18
Άγιος Κάρπος
Απόστολος Κάρπος -
ο πρώτος Επίσκοπος Βεροίας


Απολυτίκιο Ἁγίου Κάρπου
(Ἦχος γ'. Θείας πίστεως)
Θείας χάριτος, τῇ κοινωνία,
ἐκοινώνησας, δεσμῶν τῷ Παύλῳ,
Θεομακάριστε Κάρπε Ἀπόστολε,
καί κοινωνούς θείας δόξης ἀνέδειξας,
τούς δεξαμένους τό φέγγος τῶν λόγων σου. Ὅθεν πρέσβευε,
Χριστῷ τῷ Θεῷ πανεύφημε,
δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.
Πηγή: Απολυτίκιο Αγίου Αποστόλου Κάρπου - 26 Μαΐου - Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης
Ο Άγιος Κάρπος έζησε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και συγκαταλέγεται -εξ' αιτίας του έργου του- ανάμεσα στους υπόλοιπους Αποστόλους ως ένας από τους εβδομήκοντα πρώτους.
Καταγόταν από την Τρωάδα του Ελλησπόντου και πιθανόν ήταν ελληνικής καταγωγής.
Εκεί στην Τρωάδα λοιπόν έφτασε κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιοδείας του ο Απόστολος Παύλος κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Ένας από τους ακροατές του Θείου λόγου υπήρξε ο Κάρπος!
Απογοητευμένος από την μωρία της ειδωλολατρίας και διψώντας για την αλήθεια, αυτήν που αναγεννά τον άνθρωπο και δίνει ελπίδα και νόημα πνευματικό στη ζωή του, σαγηνεύτηκε από τα λόγια του Αποστόλου.
Στο πρόσωπο του Χριστού που μόλις γνώριζε μέσα από το κήρυγμα του Παύλου, έβρισκε την ανάπαυση που αναζητούσε η ψυχή του, το πολυπόθητο φως που θα φώτιζε τη ζωή του και την ελπίδα της αιωνίου ζωής. Ενθουσιασμένος κάλεσε τον Απόστολο Παύλο στο σπίτι του, όπου τον φιλοξένησε για όσο διάστημα παρέμεινε στην Τρωάδα, θέλοντας να ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την παρουσία και τους λόγους του Αγίου.
Μέσα του άναψε η άσβεστη φλόγα της πίστεως και της αγάπης στον Σταυροαναστημένο Ιησού. Δόθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του στο Χριστό, κι Εκείνος του πρόσφερε πλούσια την Ευλογία Του στολίζοντας την καθαρή ψυχή του με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, που βρήκαν εύφορη γη και καρποφόρησαν πλούσια, δίνοντας πολύτιμους πνευματικούς καρπούς από τους οποίους επρόκειτο να τραφούν πολλοί.
Η παραμονή του Αποστόλου όμως εκεί έμελλε να μη διαρκέσει πολύ. Την διέκοψε ένα θεόσταλτο όραμα που οδήγησε τον Απόστολο Παύλο στην Ευρώπη, για να αλλάξει έτσι μια για πάντα την ιστορία του κόσμου. Μαζί του γεμάτος ιεραποστολικό ζήλο τον ακολούθησε και ο νεοφώτιστος Κάρπος.
Ο Απόστολος Παύλος περιβάλλοντάς τον με μεγάλη εμπιστοσύνη, του ανέθεσε τη διακονία της διακομιδής των κατά καιρούς επιστολών του στις διάφορες Εκκλησίες. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του. Απ' όπου περνούσε κήρυττε με παρρησία το Ευαγγέλιο του Χριστού, ενίσχυε τους πιστούς, έλκυε τους απίστους, μεταλαμπάδευε την φλόγα της πίστεως που έκαιγε μέσα στη δική του καρδιά σε όλους τους γύρω του.

Αργότερα ο Παύλος τον επέλεξε ανάμεσα στους μαθητές του και τον τοποθέτησε Επίσκοπο στην πόλη της Βέροιας, για να ποιμάνει το λαό του Θεού. Εκεί πραγματικά ο Άγιος Κάρπος έλαμψε σαν άλλος ήλιος, φωτίζοντας τα πλήθη των ανθρώπων με τους θαυμαστούς του λόγους και με τα πάμπολλα θαύματα τα οποία με τη Χάρη του Θεού επιτελούσε.
Ο ζήλος του να ελκύσει στην πίστη του Χριστού όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους του τον έφερνε συχνά σε αντίθεση με τους φανατικούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι του προκαλούσαν πολλές ταλαιπωρίες και προβλήματα. Τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να τον κλονίσει. Με πολύ υπομονή, ανδρεία και καρτερικότητα ξεπερνούσε όλες τις θλίψεις και δίνονταν με περισσότερη πίστη, ελπίδα και αγάπη στο ιερό του έργο.
Έτσι αγωνιζόμενος, έφτασε ως το ειρηνικό τέλος της ζωής του, αφού οδήγησε πλήθη ανθρώπων στο Χριστό.
Η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του στις 26 Μαΐου.

Ποιοι είναι οι Άγιοι;
Άγιοι είναι άνθρωποι που πίστεψαν πολύ στον Χριστό και έκαναν το θέλημά Του ό,τι και αν αυτό τους κόστιζε... Αγάπησαν τόσο πολύ τον Χριστό, που θέλησαν να Του μοιάσουν και να ζήσουν μαζί Του. Να γίνουν φίλοι Του. Έτσι, ο Θεός τούς έχει βάλει στα δεξιά Του, στον Παράδεισο και χαίρονται την Αιώνια Ζωή.
Πώς μπορείς να γίνεις Άγιος;
«Γίνεσθε άγιοι, καγώ άγιος ειμί».
Μας έδωσε εντολή δηλαδή να γίνουμε Άγιοι. Να Του μοιάσουμε. Να είμαστε καθημερινά, όσο πιο κοντά στην διδασκαλία Του και να κάνουμε πράξη τα λόγια Του.
Ο Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης μάς λέει: ¨"Παντού μπορεί ν' αγιάσει κανείς, αν το θέλει.
Στην εργασία σας, όποια κι αν είναι, μπορείτε να γίνετε Άγιοι. Με την πραότητα, την υπομονή, την αγάπη''.
Οι Άγιοι είναι τα πρότυπά μας!
Μιμούμαστε την ακράδαντη πίστη τους στον Χριστό, την ευσέβεια, την ταπείνωση, την αγάπη, την θυσία, την καθαρότητα της ζωής τους. Υπήρξαν Άγιοι που ήταν πολύ αμαρτωλοί στην ζωή τους και έκαναν στροφή 180 μοιρών, άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους και όχι απλά έσωσαν την ζωή τους, αλλά έγιναν και Άγιοι! Ποτέ μην απελπιστείς, όσες και όποιες αμαρτίες μπορεί να έκανες. Η μετάνοια, η εξομολόγηση και η θεία Κοινωνία σε (ξανα)βάζουν στον Παράδεισο! Παραδείγματα αμαρτωλών που έγιναν Άγιοι: Ιερός Αυγουστίνος, Οσία Μαρία Αιγυπτία. Απόστολος Παύλος και πολλοί άλλοι... Μπορείς να διαβάσεις για τις ζωές τους και να μάθεις περισσότερα μόνος σου!
Πώς γίνεται επίσημα κάποιος Άγιος της Εκκλησίας;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την αγιοκατάταξη ενός Αγίου στους τόμους της Εκκλησίας. Κριτήρια, για να ανακηρυχθεί κάποιος Άγιος, είναι η αγάπη του λαού, τα θαύματα που ενδεχομένως γίνονται, η αντοχή των παραπάνω στον χρόνο, κ.ά.
Είναι γνωστοί όλοι οι Άγιοι;
Όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που αγίασαν και δεν τους έχουμε μάθει ποτέ, τους γνωρίζει όμως όλους ο Θεός και τους έχει μαζί Του στον Παράδεισο. Υπάρχουν Άγιοι που έμειναν άγνωστοι για πολλά χρόνια, ακόμη και αιώνες, και ανακαλύφθηκε η αγιότητά τους μετά (διάβασε τον βίο του Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης, του Αγίου Ιωάννη Τουρκολέκα, κ.ά.)
Οι βίοι των Αγίων είναι ένα ωφέλιμο ανάγνωσμα για την ψυχή μας!
Προηγούμενη ενότητα
Επόμενη ενότητα