
Μάθημα 14
Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα
Μεγάλη Εβδομάδα- Μέρος Α
Η εβδομάδα από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο ονομάζεται «Μεγάλη» εξαιτίας των μεγάλων γεγονότων που συντελούνται αυτές τις μέρες στην Εκκλησία για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων.
Η αγία μας Εκκλησία έχει ορίσει να γίνεται ο Όρθρος της επόμενης μέρας από το βράδυ της προηγούμενης, προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι πιστοί στη λειτουργική ζωή της. Τις τέσσερις πρώτες μέρες τελούνται οι Ακολουθίες του Νυμφίου, που μας προετοιμάζουν για τα άχραντα Πάθη του Κυρίου.


Κυριακή των Βαΐων
Την Κυριακή των Βαΐων η Εκκλησία μας γιορτάζει τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Ο Χριστός μπήκε μέσα στην Ιερουσαλήμ καθισμένος σ' ένα γαϊδουράκι. Πλήθος κόσμου βρισκόταν εκείνες τις μέρες εκεί, για να γιορτάσουν το Πάσχα. Όλοι αυτοί Του έκαναν θερμή υποδοχή. Έστρωναν κάτω τα ρούχα τους και κλαδιά από φοίνικες, κράζοντας: «Ωσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ Βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ», δηλαδή ευλογημένος είναι Εκείνος που έρχεται σταλμένος από τον Θεό...
Γνώριζαν πως είχε αναστήσει τον Λάζαρο και Τον υποδέχονταν ως Βασιλιά με σύμβολα νίκης στα χέρια τους, περιμένοντας να αναστήσει και το δικό τους έθνος από τους Ρωμαίους κατακτητές.
Όμως Εκείνος, ερχόταν χωρίς βασιλικό σκήπτρο,
αναζητώντας να κατακτήσει μόνο τις καρδιές των ανθρώπων, που θα Τον υποδέχονταν ταπεινά, με πίστη αληθινή.
Όλοι οι Ναοί αυτή τη μέρα είναι στολισμένοι με κλαδιά από βάγια, τα οποία στο τέλος της Λειτουργίας μοιράζονται από τους Ιερείς στους πιστούς.
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι στην πραγματικότητα η είσοδος στο μαρτύριό Του, που θα σφραγιστεί με την ένδοξη Ανάστασή Του.

Τη Μεγάλη Δευτέρα

θυμόμαστε τον Ιωσήφ, τον μικρότερο γιο του Πατριάρχη Ιακώβ, που ήταν ωραίος στην ψυχή και το σώμα και γι' αυτό ονομάζεται «πάγκαλος».
Η Εκκλησία μας τον προβάλλει ως τύπο του Χριστού για όσα πέρασε, την υπομονή του, την πραότητά του και την ανεξικακία του!

Θυμόμαστε επίσης την άκαρπη συκή, που ονομάζεται έτσι, επειδή ο Χριστός δε βρήκε πάνω της καρπό, για να φάει. Γι' αυτό και έδωσε εντολή στη συκή να μην καρπίσει ποτέ πια και αυτή αμέσως ξεράθηκε..!
Η άκαρπη συκιά συμβολίζει την άκαρπη συναγωγή των Ιουδαίων που δεν είχε να παρουσιάσει πνευματικούς καρπούς, αλλά και την κάθε ψυχή που δεν έχει πνευματική πρόοδο...
Ο Απόστολος Παύλος μας λέει... ''ὁ δὲ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια''. Όλα αυτά τα χαρίσματα τα φύτεψε ο Θεός μέσα μας με το Μυστήριο του Χρίσματος... Όταν τα καλλιεργούμε, μοιάζουμε με λαμπάδα αναμμένη, που καίει για τον Χριστό!
Δραστηριότητα!



Η Μεγάλη Τρίτη

είναι αφιερωμένη στην παραβολή των 10 παρθένων.. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μάς μιλάει γι' αυτήν στο Ευαγγέλιό του. Το παν είναι να προλάβουμε να προετοιμαστούμε πνευματικά, ώστε να κερδίσουμε τον Παράδεισο!
Πώς προετοιμαζόμαστε;
Να καθαρίσουμε την ψυχή μας με την εξομολόγηση σε έναν Ιερέα, να προσευχόμαστε και να αποφεύγουμε την αμαρτία, να αγαπήσουμε τον Θεό πάνω από όλα και να κάνουμε το θέλημά Του, να κάνουμε έργα αγάπης... Αν μεριμνούμε μόνο για την καθημερινότητα και τα υλικά αγαθά, υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουμε να μαζέψουμε πνευματικά εφόδια, για να φτάσουμε στον Παράδεισο..

Τη Μεγάλη Τετάρτη

οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν να θυμόμαστε την αμαρτωλή γυναίκα, που άλειψε με μύρο τον Χριστό.
Όπως μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (ζ ́ 36-50), όταν ο Χριστός δειπνούσε στο σπίτι κάποιου Φαρισαίου, μια γυναίκα αμαρτωλή ήρθε εκεί, στάθηκε μπροστά στα πόδια του Χριστού και άρχισε να τα βρέχει με τα δάκρυά της και να τα σκουπίζει με τα μαλλιά της, ενώ ταυτόχρονα φιλούσε τα πόδια Του και τα άλειφε με μύρο. Για την ειλικρινή μετάνοια και τη μεγάλη της αγάπη, ο Χριστός τής χάρισε τη συγχώρεση των αμαρτιών της.
Και ενώ η αμαρτωλή προσφέρει με την καρδιά της κάτι τόσο πολύτιμο και ελευθερώνεται από τα δεσμά της δουλείας, από την άλλη ο Ιούδας διαπραγματεύεται την αξία της πώλησης του μύρου και δουλώνεται στην αμαρτία...
Συγκινητικό είναι και το τροπάριο της Κασσιανής που ακούγεται την ίδια μέρα, το οποίο εκφράζει την μετάνοια και εξομολόγηση της αμαρτωλής γυναίκας. Θυμόμαστε, επίσης, την απόφαση για την σύλληψη και την καταδίκη του Κυρίου μας.

Ακόμη, τη Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα τελείται στην εκκλησία το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Με μια ειδική τελετή, αγιάζεται με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος το έλαιο (λάδι) και με αυτό χρίονται στο τέλος οι πιστοί για τη θεραπεία της ψυχής και του σώματος. Όπως μας λέει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, «αν κάποιος είναι άρρωστος, θα πρέπει να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας να προσευχηθούν γι' αυτόν και να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το Όνομα του Κυρίου. Και η προσευχή που γίνεται με πίστη θα σώσει τον άρρωστο, κι αν έχει κάνει αμαρτίες θα του τις συγχωρήσει ο Θεός». Με το αλεύρι που χρησιμοποιείται στο Ευχέλαιο, ζυμώνουμε πρόσφορο και το πάμε στην Εκκλησία!
Τα δύο Μυστήρια, το Μυστήριο του Ευχελαίου σε συνδυασμό με το Μυστήριο της Εξομολόγησης, κατά το οποίο συγχωρούνται οι αμαρτίες μας, μάς θεραπεύουν στην ψυχή και στο σώμα!
- Όπως όλα τα μυστήρια, έτσι και αυτό θα πρέπει να τελείται στον Ναό. Αν όμως κάποιος είναι βαριά άρρωστος, μπορεί να καλέσει τον Ιερέα και να τελέσει το Ευχέλαιο στο σπίτι του.
Δραστηριότητα!

Βρες όσα χρειάζονται για το Ευχέλαιο!


Προηγούμενη ενότητα
Επόμενη ενότητα