
Μάθημα 3
Μελετώντας τον Βίο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Μελετώντας τον Βίο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Ο Γρηγόριος Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ στην Αριανζό της Καππαδοκίας, κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας, γι' αυτό λέγεται και Ναζιανζηνός. Έλαβε χριστιανική αγωγή από τον πατέρα του Γρηγόριο, που ήταν επίσκοπος στη Ναζιανζό, και τη μητέρα του Νόννα. Σπούδασε στα πιο γνωστά πνευματικά κέντρα της εποχής του, όπου είχε συμμαθητή τον Μέγα Βασίλειο, με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία.

Αγαπούσε πολύ να ζει ως απλός μοναχός μέσα στην ησυχία της ερήμου. Εκεί, μπορούσε να προσεύχεται και να γράφει ποιήματα απερίσπαστος. Όσο όμως αυτός απέφευγε τη δόξα και τις τιμές, τόσο οι πιστοί Χριστιανοί τον αναζητούσαν, για να τους συμβουλεύσει, και να τους καθοδηγήσει στην Ορθόδοξη Πίστη.
Εκείνα τα χρόνια οι αιρετικοί είχαν κατακλύσει τις πόλεις, διαδίδοντας ψεύτικες διδασκαλίες για τον Χριστό μας, και προσπαθούσαν να αφανίσουν τους αληθινούς Χριστιανούς. Βλέποντας το μεγάλο αυτό κίνδυνο, ο Άγιος Γρηγόριος δέχτηκε ν' αφήσει την ησυχία της ερήμου, για να γίνει Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και να προστατέψει, ως καλός ποιμένας, τα παιδιά της Εκκλησίας από το ψέμα και την αίρεση.

Το 381 μ.Χ. συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη Β' Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τους οπαδούς του Μακεδονίου, οι οποίοι αμφισβητούσαν τη θεότητα του Αγίου Πνεύματος, για να καταδικάσει ακόμη μία φορά τον Άρειο και να συμπληρώσει το Σύμβολο της Πίστεως. Τα μέλη της συνόδου τον ανακήρυξαν πρόεδρό της και ταυτόχρονα τον εξέλεξαν Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως. Όμως, ορισμένα μέλη της Συνόδου, που άργησαν να εμφανιστούν, αμφισβήτησαν την εκλογή του και ο Γρηγόριος δεν δίστασε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στην έρημο. Εκεί πέρασε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του, με προσευχή, μελέτη και συγγραφή.
Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου σε ηλικία 61 ετών.

Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου εορτάζεται, πέραν από την ημέρα των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου, στις 25 Ιανουαρίου.

Προηγούμενη ενότητα
Πόσο καλά κατανόησες το σημερινό Ευαγγέλιο; Παίξε & διαπίστωσέ το!
Επόμενη ενότητα