
Μάθημα 9
Το Σάββατο των κολλύβων - Ο Άγιος και τα κόλλυβα..!
Το Σάββατο των κολλύβων
Ο Άγιος και τα κόλλυβα

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου και ονομάστηκε έτσι, επειδή είχε καταταχθεί στο σώμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσύλλεκτων του ρωμαϊκού στρατού. Έζησε στο τέλος του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα, την εποχή που ακόμα διώκονταν οι Χριστιανοί.
Για την πίστη του και την αφοσίωσή του στον Χριστό υπέμεινε φριχτά βασανιστήρια.
Η μνήμη του τιμάται κανονικά στις 17 Φεβρουαρίου.
Το θαύμα των Κολλύβων έγινε αργότερα, όταν ο Άγιος βρισκόταν στον ουρανό, στη θριαμβεύουσα Εκκλησία του Χριστού.
Το Σάββατο των κολλύβων
Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, ο γνωστός ειδωλολάτρης, διέταξε να ραντιστούν με αίμα θυσιών να μολυνθούν οι τροφές στην αγορά για μεγάλους και παιδιά.
Γνώριζε πως η νηστεία είναι εντολή τους θεία, πως αυτή τους καθαρίζει κι ευλογία τούς χαρίζει. Έτσι, βρήκε δόλιο τρόπο να μολύνει όλο τον τόπο, να μη βρίσκουνε τροφή πουθενά οι Χριστιανοί.
Μα ο Χριστός, που δεν αφήνει την αγία Του την ποίμνη, στέλνει μάρτυρα ελεήμων τον Θεόδωρο τον Τήρων γρήγορα πολύ να τρέξει, το κακό να αποτρέψει.
«Τρόφιμα μην αγοράστε, κόλλυβα μονάχα βράστε κι από αυτά να φάτε όλοι οι πιστοί μέσα στην πόλη». Έτσι, όλοι οι Χριστιανοί μείνανε πια καθαροί, τη νηστεία συνεχίσαν ως το τέλος την κρατήσαν, της αγίας Σαρακοστής της μεγάλης και ιερής.
Απ' τον τέταρτο αιώνα κι από τότε τόσα χρόνια η Εκκλησία δεν ξεχνάει κάθε χρόνο αυτή τιμάει, τον Θεόδωρο τον Τήρων και το θαύμα των Κολλύβων!

Οι Άγιοι είναι τόσο κοντά μας!
Οι Άγιοι, κι όταν ζούσαν κάτω στη γη, αλλά και τώρα που βλέπουν πρόσωπο με πρόσωπο τον Δημιουργό τους, είναι παρόντες στη ζωή της Εκκλησίας. Πολλές φορές παρεμβαίνουν, για να προλάβουν ένα κακό, για να μας καθοδηγήσουν στον δρόμο της Βασιλείας του Θεού, αλλά και για να μας δυναμώσουν στον πνευματικό μας αγώνα. Αρκεί εμείς να προστρέχουμε στη βοήθειά τους και να τους επικαλούμαστε συχνά στη ζωή μας.


Τα κόλλυβα συμβολίζουν την Ανάσταση!
Τα κόλλυβα είναι σιτάρι βρασμένο, που το προσφέρουμε στην Εκκλησία για τους κεκοιμημένους, αλλά και προς τιμήν των Αγίων. Ο σπόρος του σιταριού κρύβει μέσα του τη ζωή, αλλά πρέπει να θαφτεί και να σαπίσει, για να φυτρώσει κατόπιν ωραιότερος και να βγάλει καρπό.
Έτσι και το νεκρό σώμα του ανθρώπου θάβεται στη γη, για να αναστηθεί και πάλι άφθαρτο, ένδοξο και αιώνιο.
«Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολύν καρπὸν φέρει». (Ιωάν. ιβ', 24)
Κόλυβα Συνταγή παραδοσιακή από το Άγιο Όρος
Υλικά:
- 250 γρ. σιτάρι
- 125 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 250 γρ. καρύδι χονδρό κοπανισμένο
- 250 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο χοντροκοπανισμένο
- 125 γρ. σταφίδες ξανθές
- 100 γρ. σταφίδες μαύρες
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- ρόδι μια χούφτα
Για το στόλισμα: αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο, σταφίδες ξανθές και μαύρες, ρόδι
Κόλλυβα - Διαδικασία
Πλένουμε το σιτάρι αποβραδίς και το μουλιάζουμε όλη νύχτα στο νερό. Το πρωί το ξεπλένουμε και το βράζουμε καλά για 40′.
Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 30′ να απορροφήσει τη θερμοκρασία και να φουσκώσει μόνο του, χωρίς να σκάσει.
Το στραγγίσουμε καλά στο σουρωτήρι και φυλάμε σε μπολ το χυλό του (με αυτόν τον χυμό μπορούμε να φτιάξουμε κολυβόζουμο ή αλλιώς «Βαρβάρα», προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας). Το απλώνουμε σε πετσέτες και το αφήνουμε να στεγνώσει και όχι να ξεραθεί. Ξεπλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε ζεστό νερό για 3 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε σε πετσέτα.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το σιτάρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ρόδι, το καρύδι, το αμύγδαλο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το όλον σε ένα δίσκο ή πιατέλα και τα στρώνουμε έτσι, ώστε να σχηματίσουν λόφο, βουναλάκι. Καλύπτουμε από πάνω με τη φρυγανιά και με μια λαδόκολλα το πατάμε, για να γίνει λείο.
Απλώνουμε από πάνω τη ζάχαρη άχνη και ξαναπατάμε ελαφρώς με τη λαδόκολλα, για να γίνει λείο και πάλι.
Στολίζουμε με αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο, σταφίδες ξανθές και μαύρες, ρόδι, φτιάχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στη μέση.

Προηγούμενη ενότητα
Επόμενη ενότητα